Ana Sayfa » Yolculamak » Değirmenimden Mektuplar - I : 09
Mösyö Seguin aldanıyordu, bu keçinin de canı sıkıldı.
* * *
Keçi bir gün dağa bakarak, kendi kendine:
- Kim bilir, dedi, oraları ne güzeldir! Boynumun derisini yüzen şu uğursuz ip olmasa da fundalıkların içine bir dalsam! Ne hoş olurdu. Çitin içinde otlamak, eşeğe ya da öküze yakışır! Biz keçilere açıklık gerek!
O andan sonra, ağılın otu kendisine tatsız geldi. Can sıkıntısı başladı. Eridi, sütü azaldı. Onun böyle bütün gün, ipini çekerek, başını dağa çevirmiş, burun delikleri açılmış, üzgün üzgün meee demesi, yürekler acısıydı.
Mösyö Seguin, keçisinin bir derdi olduğunu anlıyordu, ama ne olduğunu bir türlü kestiremiyordu… Bir sabah, sağılması biterken keçi, başını çevirdi ve kendi diliyle:
- Bakın Mösyö Seguin, dedi. Ben burada eriyip bitiyorum, bırakın da dağa gideyim!
Mösyö Seguin:
- Tanrım! Bu da mı? diye haykırdı. Öyle şaşırmıştı ki, süt kabını yere düşürüverdi; sonra, keçisinin yanına, otların üzerine oturarak:
- Nasıl Blanquette, dedi, beni bırakıp gitmek mi istiyorsun?
Blanquette:
- Evet, Mösyö Seguin! diye yanıt verdi.
- Sana burada ot mu yok?
- Var, Mösyö Seguin.
- Sanırım ipin kısa geliyor, istersen uzatayım?
- Ne zahmet, Mösyö Seguin!
- Öyleyse, neyin eksik? Ne istiyorsun?
- Dağa gitmek istiyorum, Mösyö Seguin.
- Zavallı, dağda kurt olduğunu bilmiyor musun? Karşına çıkarsa, ne yaparsın?
- Tos vururum, Mösyö Seguin.
- Kurda senin boynuzların vız gelir. Sen buraya gelmeden önce, o benim senden daha uzun boynuzlu birçok keçimi yedi. Bilirsin ya, zavallı Renaude'u! Hani geçen yıl buradaydı. Teke gibi güçlü, ne azılı bir keçiydi. Bütün gece kurtla dövüştü… Ama sabahleyin kurt onu da yedi.
- Vah zavallı Renaude! Ama zararı yok Mösyö Seguin, bırakın beni de, dağa gideyim.
- Aman Tanrım! Benim keçilerime de ne oluyor? Bunu da kurt elimden kapacak! Ama yok, yağma mı var? İste, isteme; seni yine kurtaracağım. İpini koparmayasın diye seni ahıra kapayacağım. Artık hep orada kalacaksın.
Bunun üzerine Mösyö Seguin, keçiyi zifiri karanlık bir ahıra götürdü ve kapısını adamakıllı kilitledi. Kapıyı kilitlemişti ama pencereyi unutmuştu, seninki arkasını döner dönmez, keçi pencereden atlayıp kaçtı.
« 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... 42 »