Ana Sayfa » Yolculamak » Devlet Adamı : 01


DEVLET ADAMI

PLATON

DÜNYA KLASİKLERİ DİZİSİ: 2


Bu kitabın hazırlanmasında Devlet Adamı'nın M.E.B. Yunan Klasikleri dizisindeki II. baskısı temel alınmış ve çeviri dili günümüz Türkçesine uyarlanmıştır.
Dr. Behice Boran ile Mehmet Karasan tarafından, B. Jowett'in İngilizce ve A. Diès'in Fransızca çevirileri temel alınarak çevrilmiştir.
Yayına hazırlayan: Egemen Berköz
Dizgi: Yenigün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık A.Ş.
Baskı: Çağdaş Matbaacılık Yayıncılık Ltd. Şti.


KİŞİLER: SOKRATES, THEODOROS, YABANCI, GENÇ SOKRATES
SOKRATES - Bana Theaitetos ile Yabancı'yı tanıttığın için sana çok teşekkür borçluyum, Theodoros.
THEODOROS - Hele onlar devlet adamının, sonra da filozofun ne olduğunu bir iyice belirtsinler, o zaman teşekkür borcun daha üç katı artacak.
SOKRATES - Devlet adamı ile filozof. Neler diyorsun, Theodoros? Bir matematik - geometri üstadının ağzından mı bu sözü işitiyorum?
THEODOROS - Hangi sözü, Sokrates?
SOKRATES - Devlet adamı ile filozofu sanki birbirine eşit değerlermiş gibi ele alıyorsun; oysa bu değerlerin arasındaki ayrım hiçbir geometri oranıyla gösterilemeyecek kadar büyüktür.
THEODOROS - Ammon hakkı için, Sokrates, doğrusu beni güzel yakaladın. Haklısın, yanlışımı iyi ortaya çıkardın. Meğer senin ne güçlü belleğin varmış! Alacağın olsun, elbette bunun acısını bir gün senden çıkarırım. Yabancı, sen de bizi hoş görür, umarım başladığın işten vazgeçmezsin. Devlet adamını ya da filozofu, hangisini istersen onu, ele al da sözümüzü sürdürelim.
YABANCI - Zaten bu artık benim boynuma borç oldu. Bir kere başladıktan sonra sonunu getirmek gerektir. Bir işi yarım bırakmamalı. Ama Theaitetos'a ne iş gördürelim dersin?
THEODOROS - Ne iş gördürmesi? Anlamadım.
YABANCI - Onu salıverelim de yerine arkadaşı Genç Sokrates'i alalım mı?
THEODOROS - Nasıl istersen. Dediğin doğru, ötekine de sıra vermeli. Arada bir dinlenebilirlerse, gençler daha iyi iş başarırlar.
SOKRATES - Hem bu gençlerin ikisi de bir bakıma sana akraba sayılırlar, sanırım. Sizlerin dediklerinize göre birinin yüzü bana benziyormuş; öteki ile de adaşız. Bunun için üçümüz aynı soydan sayılırız. Akrabalarımızla tanışmamıza yarayan konuşmaları memnunlukla karşılamalıyız; bu adeta bir akrabalık borcudur. Dün Theaitetos ile ben kendim konuştum; şimdi de sana verdiği yanıtları işittim. Adaşımla daha konuşmadım ama, benim için bir başka zaman da olur. Bugünlük senin sorularını yanıtlasın.
YABANCI - Peki, öyle olsun. Genç Sokrates, büyük Sokrates'in dediklerini duydun mu?
GENÇ SOKRATES - Evet.
YABANCI - Razı mısın?
GENÇ SOKRATES - Seve seve.
«   01   02   03   04   05   06   07   08   09   10   11   ...    39   »