Ana Sayfa » Yolculamak » Yaşamlar : 07
bolluk getirdi ve küçük sanatları geliştirdi. Öyle ki, kent ilk kez Lysandros'un yaptıklarıyla şimdiki zengin ve görkemli durumuna gelebilme (13) umudunu besleyebildi.
4.
Lysandros, kralın oğlu Kyros'un (14) Sardes'e geldiğini duyunca, kendisiyle görüşüp, Lakedaimonlulara yardım etmek ve Atinalıları denizden sürüp atmak buyruğunu almasına karşın, Alkibiades'in adamı olduğu için kötü düşünceli olduğu görülen ve donanmanın gereksinimlerinin karşılanmasında cimri davranıp donanmanın yok olmasına neden olan Tissaphernes'ten (15) yakınmak için yola çıktı. Kötü bir adam olan ve aralarında özel bir anlaşmazlık bulunan Tissaphernes'in suçlanması, kötü tanınması Kyros'un işine geliyordu. Lysandros, bu ve başka ortak ilişkilerle kendini sevdirdi, özellikle görüştükleri zaman ona beğenilerini sunup genç adamı avucunun içine alarak onu savaşa sürükledi.
Dönmek üzereyken Kyros onu sofrasına kabul etti; içinden gelen dostluk duygularını kırmayıp, her ne istiyorsa dilemesini ve hiç bir şeyden yoksun kalmaması için kendisinden hiç bir şeyin esirgenmeyeceğine inanmasını ve isteklerini açıkça bildirmesini istedi. Lysandros yanıt olarak: “Mademki, bu kadar iyi düşüncelerin var, senden, gemicilerin üç yerine dört obol almaları için, ücretlerine bir obol daha eklemeni dilerim, yalvarırım” dedi. Kyros cömertliğinden hoşlanarak ona on bin dareikos (16) bağışladı. Lysandros bu paradan gemicilere bir obol (17) fazla verdi, bu cömertliğiyle kısa bir zamanda düşmanların gemilerini boşalttı. Çünkü tayfaların çoğu daha fazla para verene gitmek üzere gemilerini bırakıyor, kalanlar da isteksiz davranıp ve ortalığı karıştırıp her gün komutanlarına güçlük çıkarıyorlardı. Lysandros bu biçimde her ne kadar düşmanlarını işlerinden alıkoyuyor, onlara zarar veriyorsa da gemileri sayıca üstün olan ve o zamana kadar hem karada hem denizde bütün savaşlarda yenilmeden dayanan Alkibiades'ten korktuğu için deniz savaşına girişmekten çekiniyordu.
5.
Alkibiades Samos'tan Phokaia'ya (18) geçince, donanmanın başına dümenci Antiokhos'u bıraktı. Antiokhos da Lysandros'u aşağılayıp, yürekliliğini kanıtlamak için iki trier ile Ephesos limanına doğru açıldı ve demir attıkları yerin yakınlarından gülüp patırtı ederek, çalımla geçti. Lysandros öfkelendi; önce birkaç trier ayırarak onu izledi. Sonra Atinalıların onlara yardım ettiklerini görünce, başka gemilere asker doldurdu; sonunda birbirlerine saldırarak savaşa giriştiler. Savaşı Lysandros kazandı ve on beş trier ele geçirerek bir zafer anıtı dikti.
Bunun üzerine Atina'daki hükümet Alkibiades'e kızarak onu görevinden aldı; Samos'taki askerler yanından da aşağılanıp saygınlığını yitirince, Alkibiades ordugâhtan ayrılarak Kherronesos'a (19) çekildi. Bu savaş aslında önemli olmamakla birlikte, (20) Alkibiades'in adı karıştığı için, ünlü oldu.
Lysandros özellikle atılganlık ve zekâlarıyla çoğu insanlardan üstün bildiği kimseleri kentlerden Ephesos'a getirtti. (21) Daha sonra kuracağı egemenliğin ve yapacağı devrimlerin (22) temelini attı. Onları, Atinalıların ezilmesiyle demokrasilerden kurtulup, kendi yurtlarında güç sahibi olabilmeleri için; parti kurmaları ve siyaset işlerine sarılmaları yolunda kışkırtıyor ve yüreklendiriyordu. Her birine de güvence veriyor, dostları ve konuklarından olanları yüksek ve saygın görevlere getiriyor, çıkarlarını korumak için kendi de onların haksız ve yanlış davranışlarına katılıyordu. Öyle ki o yönetimin başında olduğu sürece elde edemeyecekleri hiçbir şeyin olamayacağını umarak, herkes ona bağlanıp yaranmaya çalışıyor ve onu delice seviyordu.
« 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 ... 65 »