Ana Sayfa » Yolculamak » Yaşamlar : 19
24.
Bu konuşmadan sonra Hellespontos'a elçi olarak gönderildi ve Agesilaos'a karşı öfkesi sürmekle birlikte kendisine düşen görevi yapmaktan geri kalmadı.
Pharnabazos ile kavgalı olan, soylu bir aileden ve yanında ordusu bulunan Persli Spithridates'i (95) ondan ayırıp Agesilaos'un yanına getirdi. Bu savaşa bundan başka da hiçbir yardımı dokunamadı; bir süre sonra hiçbir saygınlık kazanmadan, Agesilaos'a kızgın bir biçimde ve devlete karşı eskisinden çok tiksinti duyarak Sparta'ya döndü.
Devlette bir değişiklik, bir devrim yapmak için öteden beri geliştirdiği tasarıları artık göz ardı etmeyip ele almak zamanının geldiğini anladı. Tasarıları da şunlardı: Dorlarla birleşen ve Peloponez'e dönen Herakleidler (96) Sparta'da büyük ve ünlü bir aile olarak yükselmişlerdi. Fakat hepsi krallığın kalıtçısı olma hakkına sahip değildi. Yalnızca Eurypontid ve Agiad denilen iki büyük aile bu hakka sahipti. Öbürlerinin ise soylulukları yüzünden devlet işlerinde herhangi bir yurttaştan daha üstün bir hakları yoktu. Erdemlilikle elde edilen onur, buna erişebilme gücünde olan herkese açıktı. Bu soydan gelen Lysandros kendi başarıları nedeniyle önemli bir konuma yükselerek, birçok dost kazanıp saygın olunca, sınırlarını kendi genişlettiği bir kentte kendisinden daha soylu olmayan kişilerin kral olmalarına kızıyor ve egemenliği bu iki aileden alıp tüm Herakleidlere yaygınlaştırmayı düşünüyordu.
Bazılarının dediğine göre yalnızca Herakles soyundan olanların değil, erdemiyle tanrıların sevgisini kazanan Herakles gibi erdemli olan herkesin bu onura kavuşabilmesi için krallığı yalnızca Herakleidlere değil, bütün Spartalılara açmak istemişti. Krallık sorunu bu biçimde çözülürse hiçbir Spartalının kendi yerine seçilmeyeceğini umuyordu.
25.
Önce yurttaşları bu çözüme inandırmak işini tek başına üslendi, hazırlandı; Halikarnasoslu Kleon'un (97) bu amaçla yazdığı söylevi ezberledi; sonra da bu kadar büyük ve göze batan bir yeniliğin daha büyük yardımcılara gereksinimi olduğunu gördü. Tragedyalarda seyircilerin önüne bir makine çıkarıldığı gibi (98), Pythia öngörüleri ve tanrı sözleri uydurdu, hazırladı. Bir tanrı veya bir daimon korkusuyla yurttaşlarını etki altında bırakıp avucu içine almazsa Kleon'un söz sanatının hiçbir işe yaramayacağını düşünüyordu. Ephoros (99) onun Pythia'ya (100) para yedirmeyi denediğini daha sonra da Pherekles aracılığıyla Dodona rahibelerini (101) kandırmaya çalıştığını, sonunda Ammon'a giderek rahiplerle konuştuğunu, onlara para vermek için söz verdiğini, rahiplerin kızıp Lysandros'un yaptıklarını bildirmek için Sparta'ya elçiler gönderdiklerini yazar.
Fakat Lysandros aklandıktan sonra Libyalılar geri dönmeye hazırlanırken, “Ey Spartalılar! Oturmak için Libya'ya geldiğiniz zaman biz daha iyi karar veririz” dediler. Bu sözlerden Lakedaimonluların Libya'ya yerleşecekleriyle ilgili eski bir öngörünün olduğu anlaşılır.
Bu uydurma konunun yalan-düzen ve dolapları basit ve öylesine kurulmuş değildi; aksine bir matematik probleminin önemli ana kurallara dayanarak, zor çözüm aşamalarından geçip sonuca ulaşmasına benziyordu. Bu konuyu tarihçi bir filozofun sözüne uyarak anlatalım.
26.
Pontos'ta (102) Apollon'dan gebe kaldığını söyleyen bir kadın vardı. Sanılacağı gibi birçokları buna inanmadı; fakat inananlar da oldu. Öyle ki kadın bir erkek çocuk doğurunca birçok kişi, hatta tanınmış kişiler ilgilenip çocuğu besleyip büyütmeyi üzerlerine aldılar. Bazı nedenler yüzünden de çocuğa Seilenos adı verildi.
« 01 ... 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 ... 65 »