Ana Sayfa » Rus Edebiyatı Klasikleri » Ana : 36


ANA

MAKSİM GORKİ


Pavel usulca:
«Herhalde korktuğundan olsa gerek» karşılığını verdi.
«Geldiler, yakaladılar, götürdüler…»
Pelageya çaresizlik belirten bir hareket yaptı. Fakat oğlu kendisine kalmıştı. Yürek atışları düzeliyordu. Bütün aklını seferber ediyor, gerçeği anlamaya uğraşıyor, ama bir türlü işin içinden çıkamıyordu.
«O sarı suratlı adam bizimle alay ediyor, gözdağı veriyor…» Pavel, birden, kararlı bir sesle:
«Yeter artık anne!» dedi. «Gel de şunları yerlerine yerleştirelim…»
Ona 'anne' demiÅŸ, senli benli konuÅŸmuÅŸtu. Bunu an
cak, kendisini ona daha yakın bulduğu zaman yapardı. Pelageya oğluna döndü, gözlerinin içine baktı, duyulur duyulmaz bir sesle:
«Seni küçük düşürdüler, öyle değil mi?» diye sordu. «Evet!.. Ağır bir şey bu! Onlarla birlikte gitmeyi yeğ tutardım…»
Nerdeyse ağlayacak gibi geldi Ana'ya. Çektiği acıyı kendisi de hissettiğinden, oğlunu avutmak için:
«Biraz bekle, seni de yakalarlar!» dedi ve içini çekti. «Evet.»
Kısa bir sessizlikten sonra, üzüntülü bir tavırla: «Görüyorsun ya,» dedi, «ne kadar katı yürekli ve sert davrandığını! Bari beni avutsan! Tam tersine, ben sana korkunç şeyler söylüyorum, sen bana daha da korkunç şeyler söylüyorsun.»
Pavel anasına yaklaştı, tatlılıkla:
«Çünkü ben de bilmiyorum, anne,» dedi. «Buna alışmalısın.»
Pelageya bir daha içini çekip sustu. Sonra dehşetle ür-pererek yine söylenmeye başladı:
«Belki de işkence ederler, vücudunu parçalarlar, kemiklerini kırarlar! Bunları düşündükçe… Pavel, çocuğum, yavrum, korkunç bir şey bu!..»
«İnsanın ruhuna işkence ederler… pis elleriyle… Bu, daha çok acıtır…»
ON BİRİNCİ BÖLÜM
Ertesi gün, Bukin, Somov ve beş kişiftin daha tutuklandıkları öğrenildi. Akşam, Fedor Mazin rüzgâr gibi içeri daldı: Onun evinde de arama yapılmıştı, bundan ötürü kendisini kahraman sayıyordu.
Ana:
«Korktun mu, Fedya?» diye sordu.
Fedor'un benzi soldu, burun kanatları titredi:
«Subay vurur diye korktum. Kara sakallı şişkonun biri. Elleri kıllarla, kaplı. Burnunda bir siyah gözlük, gözleri yok sanırsın. Bağırıp çağırıyor, ayağını yere vuruyordu! Hapislerde çürüyeceksin!., diyordu. Oysaki beni asla ne anam, ne babam dövmüştür, ben bir evin oğluydum, beni severderdi.»
«   01   ...    26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   ...    262   »